"Legnagyobb cél pedig, itt, e földi létben, Ember lenni mindég, minden körülményben." - Arany J.

Szofi és az autómárkák

2016. október 23. - langelaszlo

 logos.jpg

Ezt senki nem fogja elhinni, de legaranyosabb kislányunk kb. 22 autómárkát már felismer a logók alapján. 

Itt a lista: 1.Opel, 2.Trabant, 3.Suzuki, 4.VW, 5.Toyota, 6.Kia, 7.Peugaut, 8.Citroen, 9.Honda, 10.Fiat, 11.Ford, 12.Skoda, 13.Mercedes, 14.Daewoo, 15. Hyundai, 16.Seat, 17.Nissan, 18.BMW, 19.Volvo, 20.Mazda, 21.Audi, 22.Mini (Cooper)

Az utcán állandóan ezt játssza, és hosszasan magyarázza melyik autó miért az. 

Az ő kedvéért én is megtanultam a logókat. A játék másik eleme, ha nincs logó (leesett, letört), akkor Szofi szerint az egy "buta autó", ezzel elintézi. De ha nincs hátul logó, megnézi elől is.

Múltkor egy távoli autóra, oldalnézetből, rávágta, hogy Opel! Az anyja.... ezt meg honnan tudta? Odamentünk, tényleg Opel logó. Kérdezem Tőle, hogy csináltad??

Rámutat a felnire. Ott az Opel logó. :) No comment. 

Focizás, prémium videóval

 

Lementünk a Vasas sporttelepre a Fáy utcába szombaton mindannyian és egy nagyon jót fociztam Szofival.

Nagyon jól játszott, lőtte a gólokat.. .persze engem nem nagyon engedett a labda közelébe, hiába magyaráztam neki, hogy mi a csapatjáték, passzolás.

A képekből, videóból látható, hogy nagy tehetség. :) Lényeg, hogy szuperül éreztük magunkat!

Videó:

Képek:

Az egyetlen baj, hogy még csak 2 éves múlt, és se focira, se másra még nem veszik fel, 3 éves kortól indulnak ezek a dolgok.

 

Első két hét, első séta

 

Gyorsan pörög az idő, hamar eltelt a két hét.

Túl lettünk a kórházon, hazaérkezés, és akármennyire is próbáltunk felkészülni, sok kihívás akadt még, bevásárlások, programok egyeztetése, és leginkább az, hogy két gyereket kezelni egyszerre. 

Robinka alapvetően nagyon aranyos, csendes kisfiú, éjszakák békések, néha fel kell kelni, de nincs nagy ramazuri. Sokat alszik, édesen. A doki szerint jól fejlődik, kb. 30 dkg-val több, mint amikor hazahoztuk. 

Csak anyatejet iszik, a szükséges vitaminokkal. Minden testi funkció jól működik nála.

Ide be is szúrnék egy Galériát, pár szebb képet kiválogatva Robinról.

És Szofika hogyan viszonyul hozzá? 

Nem panaszkodhatunk, jól viseli, szereti, nem mutatott még fel semmilyen féltékenységet.robinszofi.JPG

Ebben segített az is, hogy amikor hazajöttünk, Robin "adott" egy kis édességet Szofinak, így mutattuk be, hogy a kosarában talált valamit.

 

 

  

Az első sétát úgy csináltuk, hogy kimentünk a Vasas sportpályákhoz autóval, ott babakocsiba ültettük és lehetett kicsit sétálni. Szofival focizgattunk egy jót, fotók itt vannak.

Utána a közeli játszótéren még a többi kismamával is lehetett találkozni.

Ennyi mostanra, folytatás következik nemsokára. :)

 

Robin megérkezett

 

BREAKING NEWS:

Tegnap délután 4-kor 3000 gr-al és 54 cm megérkezett Robin hozzánk, aki egy nagyon aranyos, csendes, érdeklődő kisfiú.

jo50robin_059.jpg

 

jo29robinka.JPG

A jeles nap története röviden: 

4 nappal túl voltunk a kitűzött időponton, de reggel úgy mentünk be, hogy ma BIZTOSAN nem fogunk szülni, mivel semmilyen reakció nem volt, ami a szülésre utalna. 

A Róbert Károlyban először CTG volt, majd utána vizsgálat.

Párbeszéd: 

Anya: "Van valami változás, Doktor úr?" (lemondóan)

Doktor úr (hatásszünet...): "De még mennyire, hogy van változás! Ma szülni fogunk!"

Anya ugrál(na) örömében, engem is elönt a forróság, a boldogság. Igen, akkor itt vagyunk már.

Tovább

Csend és nyugi

 

baby-i-love-you-im-waiting-for.jpgAz utóbbi pár napban sok minden nem történt, kivéve, hogy tegnap átléptük a kitűzött napot. 

Ma jósló fájások voltak többször, de elmúltak. Most elég nyugi van, gyerkőc jól mozog. 

Tényleg úgy tűnik, hogy - mint Szofika is - későbbre van beállítva gyárilag.

Ez persze előfordul, nem minden pontos, de jó lenne már ha jönne a pocok.. :)

CTG vizsgálat (az elvileg) utolsó napon

 

ctglarge.jpgIgazából nem panaszkodhatok nyugodt nap volt a mai.

Dokival kezdtünk, hogy megmondja a tutit, elvileg holnapra voltunk eredetileg kiírva.

A kötelező CTG (kardiotokográf - magzati szívhang) vizsgálat jött ma. Aki nem ismerné, ez rutin 15 perces vizsgálat a magzat szívhangját nézik, külső elektródákkal. Minden oké volt.

A doki szerint még nem ma fogunk szülni, meglátjuk.

Szofival megnéztük a kórház baba-sarkát, egy nagyon aranyos kis babakonyha volt, azon sütöttünk-főztünk.

Ennyi, holnap folyt. köv. :)

 

 

 

 

Az izgulás ideje - X nap van hátra?

 

joszofi1kis.jpgSzerintem sokakban, akik apákká váltak és átélték ezt, mély nyomot hagyott az az időszak, amikor a szüléshez közeledtek.

Nálunk kb. holnap lenne a Nagy Nap, akkora volt eredetileg kiírva. Ez tudom, hogy nem sokat jelent, és logikusan lehet pár nap csúszás is, stb... de kit érdekel, ha SZÉTVET A FRÁSZ?

Minden nap közeledik az időpont és lassan a történet a csúcspontjához érkezik el.

Mardosó félelmek, mélyben szunnyadó rossz érzések próbálnak fel-fel törni. Mi lesz a babával? Teljesen egészséges lesz? A szülés jól fog menni? és így tovább. 

És semmit sem tehetünk, mintha raftingolnánk és csak zúdulunk lefelé megállíthatatlanul a vízesés felé...

Tovább

Kutyatulajdonostól szülőknek: a Békés Együttélés Szabályai

 (Vendégszerzőnk rögtön tollat ragadott, amint hallott a blogomról. Fogadjátok szeretettel a tanácsait!)

vanda.jpgKutyagazdi vagyok, egy cuki törpe snauzer (Vanda) főparancsnoka és nincs gyerekem, ezért én a "lövészárok" másik oldaláról fogok sztorizgatni. Hogy miért fontos ez nekem?

Városi létünknek szerves része a kutyatársadalom, kutyák és gazdikkal és a velük rendszeresen találkozó városlakókkal együtt, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy hogyan viszonyulunk egymáshoz - és ez a kapcsolat babakorban kezdődik, szüleink védőszárnyai alatt.

Szedjük össze a szülői prototípusokat:

  1. Vércuki: a kedves szülő imádja a kutyákat és ezt követeli meg a környezetétől is, ide értve a gyereket, a kutyát és a gazdit is. Ragaszkodik hozzá, hogy a gyerek könyékig turkáljon a kutya szájába és mindenki úgy örüljön a másiknak, mint ha épp egy 25 éves osztálytalálkozóba csöppentünk volna. Esetenként súlyosbítva a kutya kényszeres etetésével, ami jó eséllyel pont olyan kaja, amitől az állatorvos egy külön fekete papírra pirossal nyomtatott halállistán tiltott el minket (pl. chips, fagyi, csoki, stb.). Kis probléma, ha a kutya vagy a gyerek ebben nem partner, akkor valamelyikük behisztizik és abból pedig sértődés van, mert a lelkes apuka/anyuka nehezen viseli a csalódást.
  2. Kutyasoviniszta: tulajdonképpen csak annyiban különbözik az előző kategóriától, hogy a szülő már rájött arra (a nyilvánvaló tényre), hogy minden gazdi idióta, ezért őt nyugodtan levegőnek lehet nézni, tehát a kis csapatból kizárólag a kutyával (és esetleg a saját gyerekével) hajlandó kommunikálni. Vajon kitől is várja a választ, amikor a kutyának felteszi az "ugye szereted a (kihűlt + félig megrágott) hamburgert?" kérdést??? Persze a gazdinak tudnia kell, hogy hol van a saját és kutyája végső fájdalomküszöbe, de ha azon belül marad a szitu, akkor igazából szórakoztató és kényelmes megoldás - csak ácsorogni kell, mint egy szobanövénynek.

Tovább

Babaszoba felkészítése I. rész: Babaruhák

 

 babar.jpg

Majdnem minden leendő apukának ott a feladat, hogy egyedül vagy a párjával elkészítse a gyerekszobát.

Ha minél kevesebb pénzből és fáradtságból szeretnéd megoldani, akkor igazad van, minek felesleges erőfeszítéseket és pénzt rááldozni!

Pár tanácsot szeretnék adni ehhez:

Gyerekruha: nagyon jó minőségű gyerekruhákat lehet kapni használtan, és sok ember szívesen segít. Ezeket általában illik visszaadni, vagy továbbadni, ugyanúgy ingyen, ahogyan kaptad. Hol tudunk hozzájutni ezekhez?

Első a családot végigkérdezni, testvérek, unokatestvérek, stb. Nem szégyen, szívesen segítenek.

Utána közvetlen kollégák, barátok, ismerősök, Facebook. Nem azt kell odaírni, hogy csórók vagyunk, stb. hanem hogy jön a baba és szívesen elfogadnánk szép kis babaruhákat.

A Facebook-on vannak különféle babás csoportok, használt baba ruhás csoportok. A párom szerkeszt egyet, "Baba-Mama csoport" a neve. A nevéből látható, hogy nem sok apuka van benne, egy kezemen meg tudom számolni, pedig a csoport már 300 tag felett jár, folyamatosan növekszik a létszáma, és pörög.

A jofogas.hu és a vatera.hu másik forrás.

Tovább

Érdemes kerékpárral járni dolgozni?

 

munkabicaj.jpg

Hagyjuk most a gyerekeket békén. Itt egy írás, csak felnőtteknek! 

Mostanában szereztem egy kis tapasztalatot ebben, viszont korábban egy jó darabig töprengtem azon, hogy érdemes-e kerékpárral járni, és tudom, hogy másoknak is talán csak egy kis biztatás kell a dolog elkezdéséhez.

Miért érdemes bicajjal járni?

- sokkal olcsóbb, mint autóval (benzin, kötelező biztosítás), motorral vagy tömegközlekedéssel (bérlet!),

- a bicaj fenntartása minimális költségekkel jár: néha egy gumibelső, kis szerelés, stb.

- a vásárlás sem nagyon gáz, 100 ezer Ft alatt lehet venni jó kerékpárt. Használtan még olcsóbban.

- sportos, megvan a mindennapi mozgás!

Vegyük át a leggyakoribb téveszméket, amelyek miatt nem kerékpároznak az emberek.

- "Megizzad az ember a bicajozással.". Ez igaz, ha nagyon gyorsan intenzíven tekerünk. De ha ennél lassabban, kb. 20 km/órával megyünk, nem túl intenzíven, akkor lehet, hogy 1-2 percet "veszítünk" (hűha!), de nem fogunk megizzadni. Ha hajlamosak vagyunk az izzadásra, vegyünk fel egy cserélhető pólót az ingünk vagy blúzunk alá, vagy mosakodjunk meg a munkahelyünkön.

- "Nem bírom a forgalmat, veszélyes a sok autó, gyalogos, balesetem lesz, stb." Ha gyakorolod ezt fokozatosan, akkor meg lehet tanulni stressz nélkül biztonságosan bicajozni. Kezd lassabban, kevésbé forgalmas úton, óvatosabban.

- "Nem ismerem az utat, váratlan veszélyek várnak rám, stb." A munkahelyre járás minden nap ugyanaz az útvonal, szépen meg lehet tanulni. Először lassan kell haladni odafigyelve ezekre: jobb kezes utcák, kapubeállók, parkoló autók mellett elmenni, forgalmasabb részek, stb. Aztán már menni fog.

- "Túl dagadt vagyok, stb.". Na, pontosan ezért kell elkezdened azonnal a mozgást, hogy ilyen fel se merüljön.

- "A munkahelyemnél nincs utcai bicikli-tároló.". Nézz körül, keres egy parkolót, egy belső udvart, egy lépcsőházat, stb. Biztosan le lehet valahova rakni a bicajt napközben. Ha nem annyira biztonságos, jöhet a lakat.

- "Szép ruhában kell mennem, nem passzol a bicajozáshoz, beakar a nadrágom, stb.". Én a zoknimat az öltönynadrágom fölé rakom, így nem lóg a nadrág szára. A zakót benn tárolom a munkahelyen. Meg lehet találni a megoldást.

Emellett a Magyar Kerékpárosklubnak van egy Bringázz a munkába kampánya is:

http://kerekparosklub.hu/bam

Én bátorítok mindenkit arra, hogy próbálja ki a mindennapi bicajozást!